Senarai Lengkap Artikel Pelaburan Senarai Skim & Pelaburan Internet Serta Bukti Kepalsuan?

Senarai Skim & Pelaburan Internet Serta Bukti Kepalsuan?

  • PDF
(188 votes, average 4.17 out of 5)

Senarai Pelaburan Internet Yang

Tidak Sah & Bukti Kepalsuan? 

Oleh

Ust Zaharuddin Abd Rahman

VCD 2 siri, hubungi 0193623152 untuk mendapatkannya

 ( SIla dapatkan 2 keping vcd ini  : Kuliah hampir 3 jam merangkumi penerangan dan soal jawab isu semasa kewangan termasuk isu Riba, Pelaburan Internet, Skim MLM Cepat Kaya, Empay, ASB, KWSP, Jainetwork, Uptrend, Bank Konvensional, Kerja Kerajaan, Lupus Duit Haram dan banyak lagi  ; hubungi 019 3623 152 & email raisteam01@yahoo.com untuk tempahan dan pembelian)

Tulisan ringkas ini masih berkisar dalam topic pelaburan melalui internet. Kalau sebelum ini saya mendedahkan perihal haramnya transaksi dan keuntungan dari pelaburan-pelaburan yang telah saya ulas di web saya ini. Rupa-rupanya kebanyakkan syarikat-syarikat dan web yang menguruskan pelaburan ini juga telah di senaraikan dalam senarai berjaga-jaga dan tidak menurut undang-undang pelaburan Malaysia. Malah pelaburan di dalamnya juga adalah ditegah oleh Badan Pengawal Kepentingan Pelabur dan aktiviti Pelaburan Malaysia iaitu Suruhanjaya Sekuriti.

Sila baca nota ringkas dari Suruhanjaya Sekuriti di bawah dan juga senarai nama-nama pelaburan yang  tidak sah di sisi undang-undang Malaysia.

Amat  jelas lagi bersuluh kesalahan mereka ini. Justeru adalah harus mana-mana orang yang didapati mengempen dan mengajak orang ramai memasuki skim haram ini dilaporkan kepada SC untuk tindakan selanjutnya.

Justeru, mana-mana nama syarikat dan skim yang terdapat dalam list ini, tiada gunanya saya membantu mengkajinya dari sudut Shariah kerana jika sudut undang-undang pun telah tidak lulus, maka tahap ini mereka perlu lepasi terlebih dahulu agar sebarang kajian Shariah kepada setiap syarikat adalah berbaloi dan  boleh digunakan di dalam negara. Memang benar, tidak semua yang tersenarai ini haram dari sudut Shariah serta tidak semua pula yang diluluskan oleh undang-undang itu halal.

Bagaimanapun, bagi saya, eloklah saya menumpukan bantaun kepada yang telah diluluskan oleh undang-undang terlebih dahulu, ia lebih baik dan mudah. Sebagai contoh, jika sebelum ini saya telah membuat sedikit kajian tentang Jainetwork Sdn Bhd, tetapi apabila saya dapati ia tersenarai, maka eloklah saya tangguhkan dahulu kajian ini sehinggalah namanya terkeluar dari senarai ini. Demikian juga seperti Hibah Fund dan semua yang tersenarai.

Warning/Alerts

Alert List

Below is the list of known companies and websites which are not authorized nor approved under the securities laws to deal in securities. The public are advised not to make any investment with companies that are not licensed or approved by the SC.

If you require any clarification or wish to lodge a complaint, please contact us at 603-62048999 or e-mail us at aduan@seccom.com.my.

Members of the public who come across any suspicious websites, as well as e-mails or any information on the Internet relating to investment advice and services, may alert the SC at the contact number or e-mail above.

A
..back to list
B
..back to list
C
 
D
..back to list
E
..back to list
G
  • GC Group Asset Management
  • Good Credit Asset Management
  • Goldmill Wagner Ltd / GA Worldwide (www.goldmillwagner.com)
  • Global Investment Network System (http://ginsystem.com)
..back to list
H
  • Hibah Funds
..back to list
I
..back to list
J
  • Jai Network System Sdn Bhd
..back to list
L
  • Lexworth Prestige
..back to list
M
..back to list
O
  • Oregon Invest (www.oregoninvest.com)
  • Ocean Balance Ltd
..back to list
P
..back to list
Q
..back to list
R
Remisier (www.remisier.com)
..back to list
S
..back to list
T
  • Tian Ping (www.tianping2u.com)
..back to list
U
..back to list
W
Whitman Pearce & Partners (www.whitmanpearce.com)
..back to list
Alpha Numeric
 

** senarai ini adalah dipetik dari web suruhanjaya sc, pemilik web zaharuddin.net pada tarikh petikan iaitu 9 April 2007. Kami tidak bertanggung jawab atas kandungannya kerana hanya memetik dari sumber Badan Pelaburan Negara iaitu SC. 

TAMBAHAN INFO PENTING :-

Berikut pula sebahagian hasil kajian individu pakar Internet berkenaan sebahagian latar belakang web syarikat pelaburan internet.

Sekian

Ust Zaharuddin Abd Rahman 

9 APril 2007

 

BUKA WEB ASAL DI SINI 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Saya disini ingin memaparkan maklumat2 berikut bukannya bertujuan mematahkan semangat korang bagi2 yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia online. Cuma saya ni terpanggil untuk membantu korang-korang semua dengan ilmu saya ada dan yang termampu.

Saya sedih, bila pulang ke kampong halaman.. saya terkejut kerana program2 epoint ni dah makin lama melampau dan kadang2 tu melampaui batas dengan mempengaruhi mereka2 ni dengan janji2 kosong yang mereka berikan dengan menyertai program2 epoint yang tumbuh bagaikan cendawan ni.

Terus-terang saya katakan memang saya tak kisah laa kalau program2 yang gunakan epoint ni didaftarkan dengan bank Negara ataupun paling tidak tunjukkan bukti2 bahawa fund yang dilaburkan ini betul2 digeneratekan untuk menghasilkan pulangan sepertu yang dijanjikan.. saya pun amat setuju dan sokong. Tapi, majority ataupun boleh dikatakan semuanya program2 yg menggunakan epoint ni berasal dari team yang sama dan yang paling sedihnya ramai2 yang yakin bahawa program2 ini memang berasal dari overseas..kononnya.

Ok, bagi sesiapa yang berminat nak tahu lebih lanjut sila add saya di YM :
aeli_yatt@yahoo.com dan kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang apa2 program yang lain sila bagitau. Dan kalau korang nak berdebat tentang maklumat yang saya paparkan pun silakan.. saya akan bagitau macam mana saya dapat kesemua bukti2 dan maklumat ini.


Sekian. Wassalam.


1)

Domain: winlifund.com


Ok program ni paling banyak info yang saya dapat selepas korek guna tools yang saya ada.


Berikut ialah history bagi whois domain Winlifund sejak dari 2006-12-24 .

Registrant:
pnqsolutions
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY


Biganet Marketing
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MY



Administrative Contact:
Chan Yee, Lum
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MY
+1.60122989950 Fax: +1.60122989950


Domain name: WINLIFUND.COM

Administrative Contact:
ahmad, hamdan
pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310

Technical Contact:
ahmad, hamdan
pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310



Registrar of Record: REGISTERFLY.COM, INC.
Record last updated on 20-Dec-2006.
Record expires on 21-Dec-2007.
Record created on 21-Dec-2006.

Domain servers in listed order:
DNS1.REGISTERFLY.COM 216.40.47.15
DNS3.REGISTERFLY.COM 204.50.180.55
DNS2.REGISTERFLY.COM 216.40.47.16



IP owner domain ni :

2006-12-22 : 202.71.103.8

2007-02-03 : 202.71.103.8


Ini info yang aku dapat setelah aku korek2 guna TOOL yang aku ada. And cuba korang tengok kat whois tu... ada nama company pnqsolutions.

Lepas buat search kat google aku jumpa ni :

http://www.pnqsolutions.com/contact.asp

Menarik tak? Apa kena-mengena company ni dengan Winlifund? Apsal history Winlifund tertera nama company diaorang? Dahla tertera nama company diaorang.. alamat pon sama.







2) Program baru yang akan launch tak lama lagi :

http://www.dnfund.net/


Program ni ada 10 website host di dalam server yang sama. Ini ialah domain2 dalam server tersebut.

Seperti yang kita sedia maklum, domain dnfund.net sudah diprivatekan. Tapi, domain2 lain didalam server masih mempunyai data2/whois yang tidak diprivatekan. Dari kajian yang mendalam terhadap website2 tersebut majority website2 tersebut mempunyai WHOIS dari Malaysia. Berikut ialah detail whois yang saya jumpa :


Registrant:
Jay Lim
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (
http://www.godaddy.com/)
Domain Name: ELLIOTTSADLERMUSIC.COM
Created on: 22-Nov-06
Expires on: 22-Nov-07
Last Updated on:

Administrative Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Technical Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Domain servers in listed order:
NS1.WEBHOSTING88.NET
NS2.WEBHOSTING88.NET




3) http://www.eaindex.com/

Ok, program ni memang kelakar sangat. Coz walaupun orang ramai join.. tapi program ini mempunyai 123 website di dalam server yang sama! Dan salah satu dari website tersebut mempunyai satu website yang seakan-akan program FICAL. Program ini masih belum launch!

Lihat disini :
http://www.emxfund.com/

Melalui tools yans saya ada juga membolehkan saya periksa history nameserver bagi program EAINDEX ini saya mendapati mereka menggunakan nameserver dari company http://www.webhosting88.net/ pada tarikh : 2006-09-11 sama seperti program http://www.dnfund.net/ yang masih dalam pelancaran.

Dan melalui pencarian yang mendalam terhadap webhosting88 ni saya telah berjumpa banyak program2 hyip yang SCAM dulu2 terlibat dengan hosting ini. Dan melalui pencarian yang mendalam saya telah menjumpai alamat whois ini :

GetHosted Solutions
Danny Goh ( )
+60.122265202
Fax: +60.380706549
D419, Sri Anggerik 1
Jalan Bandar Puchong Jaya
Puchong, SELANGOR 47100
MY


4) http://www.azcapitalclub.com/

Ok program ni dah scam dah pon. Program ini mempunyai history whois pada tarikh 2007-01-27 yang menggunakan nameserver ezydomain.com . Melalui pemeriksaan terhadap whois lama ezydomain ini ianya terdapat maklumat ini :

Cache Date: 2002-10-22

Administrator:
Lim Chung Keng
keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Technical Contactor:
Lim Chung Keng
keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Cache Date: 2004-12-12

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care (clientcare@webnic.cc)
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care (clientcare@webnic.cc)
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320


Latest Cache Date: 2007-02-08

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care (support@webnic.cc)
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care (support@webnic.cc)
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788


5) http://www.abfund.us/

Untuk program ni, di dalam servernya terdapat 4 website berada dalam server yang sama. Website2 tersebut ialah :

Abfund.biz
Payit4profit.biz
Payit4profit.net
Afcapital.biz

Kesemua website2 tersebut termasuk
http://www.abfund.us/ pernah menggunakan nameserver Hknet21.com. Nameserver ini pernah digunakan oleh program SCAM http://www.azcapitalclub.com/ .


6) http://www.jinlicapital.com/


Program ini mempunyai history yang menyatakan admin yang mengakses server ni melalui IP berikut :

202.71.103.7 ( IP Malaysia )


7) http://www.swisscityfund.com/



Program ini terdapat 2 website lain yang berada didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

Powerindexs.com dan Euro-ecash.com


8) http://www.ecashfinance.com/


Program ni dalam server dia ada 433 site yang sama2 dalam server dia.


9 ) http://www.buyebarrel.com/

Program ni pernah mengunakan namersever Hknet21.com iaitu program yang sama dengan
http://www.azcapitalclub.com/ dan http://www.abfund.us/



10 ) http://www.swedenfund.com/



Di dalam server program ni terdapat 3 website lain didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

1) Esuissefund.com



Registrant:
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO

Registrar: DOTSTER
Domain Name: ESUISSEFUND.COM
Created on: 12-OCT-06
Expires on: 12-OCT-08
Last Updated on: 12-OCT-06

Administrative Contact:
fund, eswiss
eswissfundmail@yahoo.com
Consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321

Technical Contact:
fund, eswissfund
eswissfundmail@yahoo.com
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321









2) Swedenmutualfund.com
3) Uctbank.com

Administrative, Technical Contact:
nixon, yap
nixonyap@hotmail.com
6215
Kuala Lumpur, W.P 52100
MY
6012333333


11) http://www.eukgold.com/

Program ni terdapat 1 lagi website didalam server yang sama. Website tersebut ialah : http://www.al-arabic.com/




12) http://www.em-pay.com/

Program ini setelah saya periksa mempunyai whois history bertarikh : 2006-08-16


Registrant:
WL Chai
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (
http://www.godaddy.com/)
Domain Name: EM-PAY.COM
Created on: 23-May-06
Expires on: 24-May-07
Last Updated on: 23-May-06

Administrative Contact:
Chai, WL
wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Technical Contact:
Chai, WL
wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Domain servers in listed order:
NS1.FNBS.NET.MY
NS2.FNBS.NET.MY








Itu je lah buat masa ini yang saya kupas. Walau macam mana pon, kepada sesiapa yang berminat nak tahu lebih lanjut terhadap apa2 sahaja program yang ada kat luar tu.. ataupun nak dicuss lebih lanjut meh add saya kat yahoo anda : aeli_yatt@yahoo.com




wassalam.



Yang niat membantu.

-me-

 

 

 

 



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan




RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
  • 48 guests
Latest members:
  • Mohd Nasir

Komen Terbaru

You are here: Senarai Lengkap Artikel Pelaburan Senarai Skim & Pelaburan Internet Serta Bukti Kepalsuan?