Perbankan & Insuran Ingin Kemudahan Wang Secara Halal?

Ingin Kemudahan Wang Secara Halal?

  • PDF
(35 votes, average 4.89 out of 5)

Perolehi Wang Secara Islam

Dari Bank Islam ? 

Oleh : Ust Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Anda inginkan bantuan kewangan yang baik dan halal? .. Ar-Rajhi Investment Bank ada sebuah produk ( iaitu Charge Card Islam ) yang saya difahamkan cukup baik dan mudah untuk umat Islam. Wallahu'alam, saya belum pernah mencubanya sendiri. Tetapi berikut adalah satu respond pengguna yang berpengalaman dalam bidang kewangan. SIla baca petikan tulisannya di bawah :-

Saya Tidak Terlibat Dengan Kad Ini. Cuma Memberi Info Halal Kepada Pelawat Web SayaSaya agak terkejut, sekembalinya saya ke tanahair Jumaat lalu, terdapat surat dari Bank Al-Rajhi yang menawarkan kemudahan sebanyak RM24 ribu ringgit dengan kos sebanyak RM10 ringgit, saya seperti tidak percaya, ianya satu mimpi yang diidamkan oleh orang seperti saya, ianya adalah kos termurah yang boleh saya gunakan. Adakah wang begitu murah hari ini, dengan hanya membayar RM10 saya boleh menggunakan kemudahan bernilai RM24 ribu ringgit. Bukan tujuan saya untuk mempromosikan Bank Al-Rajhi, apa yang cuba saya ketengahkan ialah adakah wang begitu murah dan mudah untuk didapati hari ini, adakah begitu senang untuk mendapatkan kemudahan sebegitu? Pasti ada sesuatu muslihat dan gimik pihak bank. Isnin kemarin saya terus ke Al-Rajhi untuk mendapatkan kepastian, saya diberi tahu bahawa caj sebanyak RM10 dikenakan bagi setiap transaksi tapi bukan jumlah keseluruhan kemudahan, saya rasa tertipu ketika itu, walau bagaimanapun saya terus berusaha mendapatkan lebih penjelasan dan kepastian.

Selepas diberikan penjelasan, kemudahan yang diberikan hanyalah berupa transaksi di ATM dan saya hanya boleh mengeluarkan tunai sebanyak RM1500 bagi setiap transaksi dan saya akan dikenakan caj sebanyak RM10, ini bermakna saya akan dikenakan caj sebanyak RM160 untuk jumlah kemudahan tunai sebanyak RM24 ribu. Itu masih murah yakni lebih kurang 0.7% caj dari RM24,000 , saya terkejut. Saya diberikan kemudahan selama 55 hari untuk membayar balik jumlah wang yang digunakan. Ini satu mimpi bagi orang seperti saya, dengan wang yang sebegitu murah saya boleh mengurangkan kadar faedah kemudahan overdraft, pinjaman perumahan dan pelbagai kadar faedah pinjaman yang lain. Setelah dikira, saya dapat menjmat lebih kurang RM100 kadar faedah sebulan dengan menggunakan kemudahan ini. Ini bermakna saya boleh berjimat RM1200 setahun atau lebih RM24,000 ringgit dalam masa 20 tahun akan datang tanpa perlu melakukan apa-apa hanya dengan memanupulasi sistem kewangan yang sedia ada, saya bukan sahaja tidak perlu mencari RM100, saya mendapat RM100 sebulan secara percuma dan ini akan membolehkan Aliran Tunai saya meningkat sebanyak RM100 tanpa perlu melakukan apa-apa.) Tamat petikan.

Untuk makluman, Ar-Rajhi bank adalah sebuah Bank Islam yang beribu pejabat di Saudi Arabia dan mempunyai beberapa cawangan di Malaysia. Sebagai info juga, mereka membuat produk ini samada berdasarkan aqad Bai At-Tawarruq atau Qard tanpa Faedah. Ianya telah disahkan oleh Majlis Penasihat Shariah mereka. Justeru, orang awam boleh memanfaatkan produk ini. Rujuk lanjut di http://www.alrajhibank.com.my/index.cfm?sc=64&cm=53

Untuk makluman pembaca semua, semua yang disebut adalah betul dan jika dilihat kadar rate untuk setahun bermakna, apa yang ditawarkan is around 4.4% p.a.

For info, the cheapest Islamic Personal Financing (with guarantor) at the moment is around 6% - 7% p.a. (flat rate). The last time we checked, the cheapest Islamic Personal financing (without guarantor) is from Al-Rajhi at 8.5% p.a. flat. However, their credit evaluation is very strict. So, 4.4% p.a. via ATM is very good . 

Bagaimanapun, this product is actually Charge Card by invitation ONLY. They allow the customer to do cash advance up to 80% of the limit given.  They will charge RM10.00 for per cash withdrawal of RM1500.00. Customer need to pay back this cash advance within 55days. After 90 days, advance is not covered, bank will block the card and take legal action. 

Semoga anda boleh usahakan untuk anda dijemput, moga ia mampu membantu anda yang sedang merungut kerana kesukaran mencari harta halal untuk menyelesaikan hutang-hutang dan pinjaman Riba anda dengan segera.

 

Sekian

 

Ust Zaharudin Abd Rahman 

21 Mei 2007Add this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan
RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini
  • Pengisian Terkini

  • Paling Popular

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
  • 10 guests

Komen Terbaru

You are here: Perbankan & Insuran Ingin Kemudahan Wang Secara Halal?