Peribadi, Tazkirah & Fikir Pengisian Kemerdekaan & Suasana Semasa : Di Mana Silapnya ?

Pengisian Kemerdekaan & Suasana Semasa : Di Mana Silapnya ?

  • PDF
(23 votes, average 4.48 out of 5)

Pengisian Merdeka & Suasana

Semasa : Ada Silapkah ?

Oleh : Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

Alhamdulillah telah 50 tahun negara kita merdeka dari jajahan dan tekanan kuasa asing secara fizikal. Jajahan fizikal sememangnya amat mendukacitakan dan menekan. Lihat sahaja Iraq dan Palestin yang sedang dijajah secara fizikal. Penjajahan seumpama ini sudah tentu boleh membawa kepada terjajahnya minda dan hati majoriti rakyat. Mungkin akan ada yang terselamat dari penjajahan tersebut tetapi jumlahnya pasti amat kecil.

isi kemerdekaan dengan cahaya taqwa

Hari ini, Malaysia telah 50 tahun merdeka, maka agenda utama umat hari ini adalah pengisian kemerdekaan. Pengisian tidak akan mampu dibuat tanpa ilmu, dan pengisian yang melupakan santapan rohani pasti akan membawa kepada pengisian yang cacat dan pincang.

Tulisan ini tidak akan membincangkan semua silap-silapnya kerana ia kerap di tulis dan diolah oleh pelbagai pihak. Saya hanya akan menyentuh satu aspek sahaja.

Merdeka Fizikal Tetapi Kering Iman

Bagi saya, hidup di atas dunia ini sebagai seorang merdeka adalah ibarat berjaya melepaskan diri dari kurungan musuh, tetapi kurungan itu berada di tengah-tengah hutan tebal yang dipenuhi binatang buas. Tanpa ilmu sewajarnya, hidup di luar kurungan dan di dalam kurungan adalah lebih kurang sama.

Bayangkan, bagaimana keadaan orang tawanan yang berjaya meloloskan diri dari kurungan tapi tiada sebarang ilmu tentang binatang, hidupan di hutan, tidak tahu menangkap ikan, tidak pandai berenang, tidak tahu apa itu singa dan harimau, tidak kenal apa itu buaya, tidak kenal juga apa itu ular. bak kata orang " main redah aja". 

bendera Malaysia

Bagaimana mungkin pengisian dan kenikmatan kebebasannya dapat dirasai tanpa ilmu asas di hutan itu. Bukan sahaja nikmatnya tidak dapat dikecapi dengan sempurna, malah ia juga terlalu amat merbahaya.

Demikian umat Islam hari ini, merdekanya kita di zaman ini boleh diibaratkan kita dilepaskan bebas tetapi masih berada di hutan belantara, tanpa ilmu berkenaan selok belok hutan, apa yang baik dan yang buruk, seseorang pasti akan menjadi mangsa binatang buas. BInatang buas itu adalah dunia dan segala nikmat sementaranya. 

Sama seperti merdeka fizikal tanpa ilmu Islam yang cukup, pastinya akan terlanggar seribu satu jenis dosa yang memenuhi hidup ini. Dosa itu ibarat harimau, singa, ular, kala dan binatang bisa. Merdeka tanpa ilmu Islam di akhir zaman ini, bakal menyaksikan kehancuran nilai diri yang amat teruk.

Lihat sahaja, keadaan sekeliling yang pastinya menekan perasaan semua ibu bapa dan masyarakat yang beriman. Kita dapat melihat bagaimana satu persatu kes akhlak dan moral dipaparkan di media, cukup merimaskan. 

Ada yang mencadangkan agar jangan membacanya agar minda tidak terganggu dan hidup sentiasa ceria. Bagi saya ia benar dari satu sudut tapi tidak dari yang lain kerana berita seharian dan jenayah dalam pelbagai bentuknya ini perlu juga diketahui oleh kita sebagai langkah berjaga-jaga dan membuat perancangan teliti.

Pembangunan material tidak dapat dinafikan memang meningkat berbanding sebelum merdeka. Cuma, pengisian kemerdekaan dari sudut kerohanian, adab, nilai dan akhlak mesti digembleng sehabis mungkin, peruntukan kewangan mestilah dikeluarkan dengan lancar untuk tujuan ini.

Ketiadaan ilmu berkenaan ilmu Islam menyebabkan orang merdeka terjebak menjadi kawan 'singa' , 'harimau' bagi membaham orang lain atau paling tidak menjadi mangsa mereka sahaja. 

Kes Semasa & Penyelesaian 

Kes jenayah membunuh anak, bunuh isteri, bunuh suami, rogol, culik, rompak dan sebagainya kelihatan begitu meriah sekali. Peningkatan kes-kes sebegini kelihatan hanya dapat dikeluhkan oleh ibu bapa sahaja.

Semua pihak kelihatan buntu seperti tidak tahu hala penyelesaiannya. Padahal jalan penyelesaiannya sudah lama tersedia tetapi tidak ingin diarus perdana dan tidak pula diberi perhatian sewajarnya.

Pada masa yang sama terdapat ramai yang cuba menggunakan aqal yang tidak seberapa bijaknya untuk memikirkan suatu bentuk jalan penyelesaian yang termantap kononnya. Berlagak seperti tuhan yang mengetahui segala-galanya.

Adakah aqal kita begitu bijak untuk mempersoalkan kebijaksanaan ketetapan hukum hakam Allah SWT sedangkan Allah SWT maha bijaksana mengatur dan memiliki semua di bawah ini ?

Adakah kita lebih bijak dari pencipta ini? Isilah kemerdekaan ikut neraca yang terbijak iaitu Allah!
 

Usaha manusia yang kerdil ini pasti akan gagal, kerana aqal kita tidak diciptakan sebegitu canggih sehingga mampu menyelesaikan masalah hati dan kejahatan nafsu manusia. Sekadar beberapa peratus mungkin berjaya tetapi pasti akan menemui jalan buntu akhirnya. Satu-satunya jalan adalah dengan kembali kepada ketenangan hakiki hasil pelaksanaan Islam secara syumul dalam masyarakat.

Satu-satunya jalan ketenangan hidup di atas dunia adalah dengan diajar rakyat dan masyarakat kepada Allah dan RasulNya. Kita boleh melihat bagaimana para sahabat baginda yang di'didik' oleh baginda Nabi dengan keyakinan terhadap janji Allah di akhirat begitu tenang dalam menghadapi apa jua.

Masjid Nabawi 

Tabuk Antara Bukti Kejayaan Pengisian Merdeka di Madinah  

Persitiwa peperangan tabuk yang berlaku pada tahun 9 Hijrah adalah satu contoh yang relevan menunjukkan bentuk pengisian kemerdekaan umat Islam di Madinah. Tabuk adalah sebuah kawasan peperangan jauhnya sekitar 774 KM dari Madinah, berlaku dalam musim panas (sekitar 50 celcius), di waktu musim perniagaan dan tamar sesuai untuk di ambil dan dijual ( Fath Al-Bari, 3/343 )

Ketika itu juga umat Islam mengalami kesempitan wang yang dahsyat (Sohih AL-Bukhari, Kitab At-Tauhid, 9/129 ; Muslim, 5/82)

Di waktu mereka menunggu memperolehi sedikit kewangan untuk menjalani hidup akan beberapa minggu dan bulan akan datang. Nabi SAW mengarahkan para sahabat berjuang di medan Tabuk dalam keadaan panas terik dan kekurangan bekalan.

Para sahabat yang dididik oleh Nabi SAW ikatan dengan Allah sentiasa kental dan tenang untuk berjalan kaki di dalam panas terik semata-mata kerana Allah SWT dan RasulNya. Akhirnya Allah membalas usaha mereka dengan 'tunai', iaitu musuh Rome sudah pun lari meninggalkan harta mereka di Tabuk. ( Mawarid Az-Zam'an Ila Az-Zawaid Ibn Hibban, hlm 145 : sanad yang sohih)

Kali ini umat Islam memperolehinya tanpa pertempuran kecuali pertempuran dengan nafsu. Mereka berjaya kerana pengisian kemerdekaan yang diberikan oleh Nabi SAW adalah iman kepada Allah & RasulNya.

Pengisian kemerdekaan yang lain dari itu tidak akan membawa ketenangan umat, sekalipun ia mampu mencipta ketinggian bangunan dan binaan. Umat akan mula hidup sedikit demi sedikit dalam kerisauan dan ketakutan.

Allah SWT mengingatkan :-

 الَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَهُمْ لَهْوًا وَلَعِبًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا فَالْيَوْمَ نَنسَاهُمْ كَمَا نَسُواْ لِقَاء يَوْمِهِمْ هَـذَا وَمَا كَانُواْ بِآيَاتِنَا يَجْحَدُونَ

Ertinya : "(yaitu) orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai main-main dan senda gurau, dan kehidupan dunia telah menipu mereka"". Maka pada hari (kiamat) ini, Kami melupakan mereka sebagaimana mereka melupakan pertemuan mereka dengan hari ini, dan (sebagaimana) mereka selalu mengingkari ayat-ayat Kami. " ( Al-'Araf : 51 )

Kualiti sahabat dalam perang Tabuk tadilah yang kita harapkan, mengisi kemerdekaan dengan mendidik rakyat kepada keyakinan terhadap Allah dan RasulNya. Ia pasti membawa keamana dan ketenangan buat semua, termasuk bukan Islam. Ia janji Allah, Tuhan sekalian alam.

 

Hand Phone Canggih Tapi Tidak dapat Dimanfaatkan 

Pernah datang kepada saya seorang lelaki yang berkerut muka dan dahinya. Setelah memberi salam dan meminta izin untuk bertanya satu soalan.

"boleh ustaz terangkan, kenapa selepas ingat Allah pun saya masih tak tenang?."

"satu lagi jika tak salah saya, ada ayat Al-Quran yang menjanjikan 'ingat Allah hati tenang" katanya dengan nada perlahan dan bingung.

Benar, memang dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenang, demikian juga solat. Ia disebutkan oleh Allah SWT di dalam surah Ar-Ra'd ayat : 12.

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Ertinya : (yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram ( Ar-Ra'd : 28)

Saya teringat punyai seorang rakan penceramah yang agak popular, oleh kerana beliau seorang penceramah yang diminati, ramai anak muridnya menghadiahkannya telefon bimbit dengan niat sebagai amal jariah. Telefon bimbit adalah salah satu medium penting bagi seorang pendakwah bagi tujuan menerima jemputan, menjawab soalan, berhubung dan lain-lain.

Sekitar 2 tahun lalu, saya dijemput berforum dengan beliau. Selepas forum diwaktu menikmati jamuan, saya menyapa beliau dengan memuji kecanggihan 'hand phone' yang dibawanya, bentuknya canggih, warnanya hebat, deringannya tentu hebat juga.

"eh, memang canggih ni akhi, semua ada ni, 3 G, blue tooth, boleh fax, internet" kata ustaz veteran ni pada saya, sambil menyebutkan kelebihan lain menggunakan beberapa istilah yang saya pun tak berapa faham.

"ustaz, betul ke bagus hand phone ni" Tanya saya lagi.

"Anta ni, mesti la bagus punya, harga dia pun RM 3000 lebih.." katanya yakin.

"Boleh le ustaz demonstrasikan sikit pada ana, kalau bagus, ana nak cari juga ni. Terutamanya yang ada faks tu" kata saya benar-benar ingin tahu dan belajar.

"eem.." dia sambil tersenyum lebar kali ini.

"sebenarnya, ana pun tak reti guna. Orang yang bagi tu je yang beritahu fungsi-fungsi ini; tapi ana hanya pandai 'dail' dan angkat panggilan je, paling kuat pun, hanya pandai masukkan nama dalam phone book" katanya dengan tersenyum lagi.

"patut la nada dering tadi keluar bunyi ayam berkokok, kenapa tak 'adjust' ? " Tanya saya

"isyhh anta ni, jangan cakap kuat-kuat, malu ana nanti, anta tolong la betulkan tu, anak ana tu yang sengaja letak bunyi ayam kokok tu" katanya seperti berbisik dan kelihatan tersipu-sipu.

Bagi saya ia satu pengalaman yang mencuit hati saya. Bayangkan seorang ustaz terlupa memadamkan nada deringnya di dalam majlis ceramah, tiba-tiba telefonnya berbunyi, keluar nada ayam berkokok tetapi beliau sendiri tak tahu yang berkokok itu adalah telefonnya kerana tiada ilmu tentang telefonnya. Habis ceramah dia masih tidak tahu bagaimana untuk menukar nada itu kepada nada biasa.

Beliau tahu telefon yang dihadiahkan kepada adalah canggih dengan segala kemampuan dan kemudahan, tetapi tidak pandai menggunakannya lalu hanya beroleh manfaat yang minima dari sebuah telefon yang canggih.

Moralnya; bukanlah difokus kepada 'handphone' sebenarnya, tetapi kepada akibat tiada ilmu beliau terhalang dari mendapat nikmat dari telefonnya yang canggih. Justeru, fungsi telefon yang hebat tidak dapat dinikmatinya.

"Mungkin ia serba sedikit dapat menjawap soalan anda" kata saya kepada pemuda tadi. 

"Ye saya sudah faham, ustaz, memang benar saya tidak cukup faham apa yang saya baca dari al-Quran, dan apa yang saya buat semasa solat, sebab itulah saya tidak merasai kenikmatan sebenar darinya" katanya.

Benar, zikrullah, Al-Quran dan Solat itu adalah satu cara yang amat canggih untuk mendapat ketenangannya, tetapi apabila ia dilaksanakan dan dirujuk tanpa mengikut piawaian ilmu yang sewajarnya, hasil kemanisan dan ketenangannya gagal diperolehi.

 

Silibus Pengisian Kemerdekaan Fizikal

Kuala Lumpur Di Bawah Kuasa Allah SWT, Menagap masih degil dengan hukumnya?
Al-Quran dan Al-Hadith sudah tersedia yang diketahui adalah sumber rujukan terbaik buat umat Islam bagi menyelesaikan masalah semasa mereka. Ia adalah buku manual kepada kehidupan seharian kita. Malangnya ia digunakan dengan begitu sedikit menyebabkan kehidupan seharian kita rosak teruk, sebagaimana akan semakin rosaknya kereta Mercedes yang rosak apabila diberikan kepada mekanik motor tidak bertawliah untuk memperbaikinya.

Firman Allah :

فَإِن زَلَلْتُمْ مِّن بَعْدِ مَا جَاءتْكُمُ الْبَيِّنَاتُ فَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Ertinya : Tetapi jika kamu menyimpang (dari hukum hakam yang telah ditetapkannya) sesudah datang kepadamu bukti-bukti kebenaran, maka ketahuilah, bahwasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."

Imam Fakhruddin Ar-Razi  menafsirkan maksud erti Allah maha perkasa lagi bijaksana dalam ayat di atas dengan katanya :-

فاعلموا أن الله مقتدر عليكم لا يمنعه مانع عنكم فلا يفوته ما يريده منكم وهذا نهاية في الوعيد

Ertinya : Ketahuilah ( sesiapa yang melanggar arahan Allah) sesungguhnya Allah amat berkuasa ke atas kamu, dan tiada seisapa mampu menahan Allah (jika ingin menjatuhkan bala dan azab ke atasmu) dan tidak akan terlepas apa yang dikehendaki Allah ke untukmu, (ayat sebegini) adalah adalah menunjukkan amaran azab yang dikemuncak kerasnya. (At-Tafsir Al-Kabir, 5/180)

Justeru, di hari menyambut kemerdekaan ke 50 ini dan dikelilingi dengan suasana yang semakin parah, setiap individu perlu berazam memanfaatkan bulan Ramadhan yang mendatang sebagai pendorong utama membetulkan keadaan keluarga kita terlebih dahulu. Jika kita masih belum sedar, masih tidak mahu menyebarkan kebaikan al-quran, al-hadis atau Islam. Kehidupan seharian pasti bertambah bahaya dan sukar.

Jangan biarkan keluarga kita merempuh hutan belantara dunia yang dipenuhi binatang buas dosa tanpa mengenali kebahayaannya. Jangan lupa juga mengajar dan mengambil tahu akan segala jenis tumbuhan berkhasiat untuk menjauhi mudarat dan mendapat manfaat di ketika merdeka diri di dalam hutan. Tanpa ilmu Islam, kemerdekaan fizikal akan membawa kehancuran juga.

Kemerdekaan yang terisi dengan pengisian yang bukan dari silibus sebenar (iaitu tidak menurut Al-Quran dan Al-hadith) akan pastinya mengecewakan jua. Bangunan tinggi dan besar memang mungkin dapat dicapai dan dibina, tetapi jiwa masih belum berjaya diisi dengan kandungan yang sepatutnya, Iaitu islam dan iman atau lebih mudahnya, belum bersedia untuk mati secara mengejut.

Sekadar coretan ringan di celah kesibukan. Wallahu'alam. 

Sekian,

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

28 Ogos 2007

15 Sya'aban 1428 H

Lihatlah tiga berita di bawah yang cukup menggerunkan hati setiap ibu bapa yang masih ada iman.

Berita Pertama : isteri kaki zina bersuamikan kaki sihir. Jalan ke Neraka.

Berita Kedua: Anak yang telah diajar ilmu yang baik, masih hilang akibat wujudnya manusia berperangai 'harimau' liar.

Berita Ketiga: Harapkan pagar, pagar ragut padi.  

Pasangan Zina Melekat Di Bawa Ke Hospital

Berita ASAL di SINI 

SIBU, 14 Ogos: Sepasang kekasih terpaksa mendapatkan rawatan setelah kedua-dua mereka ‘melekat' pada satu sama lain ketika mengadakan hubungan seks.

Kejadian itu dipercayai berlaku pada malam Sabtu lalu, di sebuah tempat di Pantai Mukah.

Terdahulu, pasangan tersebut yang tidak mempunyai pilihan lain terpaksa memaklumkan kejadian itu kepada rakan mereka untuk mendapatkan bantuan.

dTersentak dengan kejadian itu, rakan pasangan tersebut kemudian menyelimut kedua-dua mereka dengan menggunakan kain sebelum dikejarkan ke hospital Mukah.

Sementara itu kakitangan perubatan di sini yang dimaklumkan mengenai kejadian itu telah bersiap sedia untuk membantu memberikan rawatan.

Bagaimanapun, kenderaan yang membawa pasangan tersebut berpatah balik semula ke Mukah apabila kedua-dua mereka pulih daripada serangan kekejangan otot yang menyebabkan mereka akhirnya terpisah.

Menurut sumber, pasangan terbabit berusia dalam lingkungan 30-an dan masing-masing telah mendirikan rumah tangga.

nDifahamkan, pasangan kekasih tersebut sering keluar bersama ketika suami wanita terbabit keluar bekerja di tempat lain.

Turut difahamkan suami wanita terbabit yang merasakan isterinya berlaku curang, telah mendapatkan khidmat bomoh untuk mengenakan kedua-dua mereka.

Pengerusi Persatuan Perubatan Malaysia, cawangan Sibu Dr. Hu Chang Hock ketika dihubungi mengesahkan kejadian seumpama itu pernah berlaku dan dikenali sebagai "varinismus do pccur".

"Kejadian seumpama itu boleh berlaku ketika pasangan yang mengadakan hubungan seks berada dalam situasi kemuncak syawat," katanya.

Insiden terbabit dikatakan telah tersebar secara meluas serta menjadi buah mulut di Mukah, menyebabkan ada yang menghubungi wartawan untuk mendapatkan pengesahan.


 

 

bantulah mencarinye

Syak dipukau

Oleh Maiamalina Mohamed Amin
maiamalina@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Kehilangan misteri seorang budak perempuan berusia lapan tahun ketika sedang memilih penyepit rambut di pasar malam yang letaknya tidak sampai 500 meter dari rumahnya, Isnin lalu kemungkinan dipukau sebelum dilarikan.

Jazimin Abd Jalil, 33, mensyaki anaknya, Nurin Jazlin dipukau berikutan murid tahun dua Sekolah Kebangsaan Desa Setapak terbabit tidak mudah mengikut orang tidak dikenali.

Katanya, dia dan keluarganya yakin kanak-kanak itu ‘dibodohkan' supaya dapat dilarikan.

"Saya pasti kehilangannya bukan kehilangan biasa memandangkan ketika kejadian dia berada di tempat tumpuan ramai selain turut diperhatikan dari jauh oleh kakaknya, Nurin Jazshira yang berusia sembilan tahun" katanya ketika di temui di rumahnya di Wangsa Maju di sini, semalam.

Jazimin, seorang pemandu teksi berkata, laporan polis sudah dibuat sejurus kehilangan Nurin Jazlin tetapi hingga kini masih tiada maklumat diterima daripada pihak berkuasa berkenaan.

Selain itu, dia turut mengambil inisiatif mengedar poster gambar Nurin Jazlin berserta nombor untuk dihubungi di sekitar Wangsa Maju, termasuk kedai runcit dan kedai makan bagi memudahkan usaha mencari.

Malah, katanya poster itu turut diedar kepada belia kawasan berkenaan bagi sama-sama membantu mengesan anaknya.

"Saya berhasrat memperluaskan lagi pengedaran poster ini ke seluruh ibu kota bagi mempercepatkan usaha mengesan Nurin Jazlin sebelum dia dibawa lebih jauh," katanya.

"Saya juga khuatir akan kesihatannya yang tidak begitu baik memandangkan Nurin Jazlin disahkan menghidap penyakit buah pinggang dan darah tinggi sejak berusia empat tahun lagi dan perlu mengambil ubat setiap hari," katanya.

Keluarganya percaya anak mereka dipukau kerana biasanya dia tidak pernah mengikuti orang yang tidak dikenali.

Mereka yang mempunyai maklumat mengenai Nurin Jazlin diminta menghubungi 019-3667067/013-2486651 atau mana-mana balai polis berhampiran

Sehubungan itu, dia turut meminta orang ramai yang melihat Nurin Jazlin yang berambut panjang paras pinggang

dengan ketinggian hampir empat kaki supaya menghubunginya di 019-3667067 atau menghubungi isterinya, Norazian Bistaman di 013-2486651

Dua polis disyaki kurung, rogol gadis ditahan

KUALA LUMPUR: Dua anggota polis berpangkat konstabel ditahan kerana disyaki mengurung dan merogol seorang gadis di satu unit rumah pangsa di Setapak, di sini, semalam.


Difahamkan kegiatan dua anggota polis berkenaan bersama seorang lagi rakan mereka terbongkar selepas mangsa menghulurkan sekeping nota kepada seorang jiran rumah suspek melalui jeriji besi yang dikunci.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah malam itu, mangsa yang berada seorang diri di rumah itu kerana suspek keluar bekerja menghulurkan nota meminta tolong kepada jiran suspek.

Jiran yang prihatin itu kemudian menghubungi polis untuk membebaskan gadis berkenaan.

Sumber berkata, polis yang menerima maklumat mengenai kejadian itu bergegas ke rumah berkenaan untuk menyelamatkan gadis itu.

"Siasatan awal yang dilakukan mendapati gadis berkenaan dibawa dan dikurung di rumah berkenaan selepas berkenalan dengan kedua-dua suspek di sebuah pusat hiburan di ibu kota.

"Gadis berkenaan mendakwa dirogol sebanyak dua kali oleh kedua-dua suspek," katanya.

Sumber berkata, kedua-dua suspek yang ditahan itu kini diserahkan ke Bahagian Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) untuk tindakan lanjut.

Difahamkan kedua-dua anggota polis itu baru satu tahun menamatkan latihan dan berada dalam pasukan polis.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner II, Ku Chin Wah ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan tangkapan terbabit.

Beliau berkata, kedua-dua suspek ditahan bagi membantu siasatan.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan
RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
  • 10 guests

Komen Terbaru

You are here: Peribadi, Tazkirah & Fikir Pengisian Kemerdekaan & Suasana Semasa : Di Mana Silapnya ?